Medlemskapet

Med IF Metall är du aldrig ensam

Det är du, dina arbetskamrater och alla andra medlemmar som tillsammans är IF Metall. Tillsammans är vi starka och kan göra skillnad.

Ju fler vi är, desto starkare blir vi. Svårare än så är det inte.

Vår styrka är viktig, inte minst när vi förhandlar om sådant som löner, arbetstider, arbetsmiljö, ledighet, semester, övertid och mycket annat.

Tillsammans kommer vi överens om vilken lön och vilka villkor vi ska kräva för vårt arbete. Vi kallar det för det fackliga löftet.

Utan det fackliga löftet blir det en negativ konkurrens på arbetsmarknaden – om du går med på att sänka din lön måste jag också sänka min för att få behålla jobbet och så vidare. Men i stället håller vi ihop och står enade.

I IF Metall är du aldrig ensam. Tillsammans kan vi påverka, både på arbetsplatsen och i samhället.

Varför ska jag vara fackansluten till IF Metall?

Kollektivavtal

Semester, betalt för den där övertiden, rättvis lön – det vill du väl ska gälla? Med kollektivavtal får du det.

Kollektivavtalet är grundbulten och den största vinsten för dig som arbetar. Här samlas det som gäller för löner, arbetstider och andra villkor på jobbet – villkor och rättigheter som facket jobbat fram under årtionden för att du ska ha en röst gentemot arbetsgivaren på din arbetsplats.

Det ska vara lätt att jobba, du ska inte behöva tänka på om lönen är rätt eller om du ändå inte förtjänade betalt för den övertid du gjorde förra helgen. Lagen styr inte det, men det gör kollektivavtalet.

Kollektivavtalet måste försvaras, bevakas och utvecklas. Det är därför det är så viktigt att du som medlem är med och påverkar när nya kollektivavtal förhandlas fram.

Var med och påverka din arbetsplats

Som medlem i IF Metall är du aldrig ensam. Tillsammans påverkar vi och ser till så att våra kollektivavtal har bra villkor. Vi finns där för varandra när det behövs.

Det finns många bra anledningar till att vara medlem i IF Metall. Vi hjälps åt med att påverka på arbetsplatserna, ser till så att vi får bra villkor i våra kollektivavtal och finns där för varandra när det behövs. Som medlem är du aldrig ensam.

Att på egen hand förbättra villkoren på en arbetsplats är inte enkelt. Tillsammans däremot, kan vi få bra villkor på våra arbetsplatser och i samhället. Därför har vi bildat IF Metall.

Vårt förbund bygger på ett löfte. Vi lovar varandra att inte arbeta under sämre villkor eller till lägre lön än någon annan. Alla tjänar på att vi håller vårt löfte till varandra. För vilken arbetsgivare vill betala dig full lön om någon annan gör jobbet för halva priset?

Om du får problem på jobbet, hjälps vi i IF Metall åt att lösa dem. Det kan handla om allt ifrån en tvist om semesterersättningen till att du hamnat i konflikt med din chef eller arbetsledare. Eller kanske vill du bara veta vad som gäller i en speciell fråga? Då kan facket ge besked.

Vänd dig till den som är förtroendevald på din arbetsplats eller din fackklubb.

Förhandlings- och rättshjälp

Efter en gruvolycka lever Lars Dahl med ständig värk i nacken. Med fackets hjälp har han nu till slut vunnit en lång och slitsam kamp för att få ut ersättningen han är berättigad till. – Utan facket vet jag inte var jag hade varit i dag, säger han.

Ett säkerhetsbälte som inte fungerade som det skulle förändrade på ett ögonblick Lars Dahls liv. När han var på väg ner i gruvan för att lasta körde han i en grop. Bältet höll inte emot som det skulle så Lars slog huvudet i taket. Nacken tog smällen och dagen efter kunde han inte röra nacken alls. Sedan dess har de skadade nackkotorna orsakat en ständig värk som bara blivit värre med åren..//

//..Olyckan inträffade redan 1999, men det är först nu som han fått alla ersättningar han är berättigad till, sammanlagt 8,5 miljoner kronor. Under den långa processen har han haft hjälp av facket och LO/TCO Rättsskydd.
– Det är tur att jag har haft facket som stått bakom mig, säger han. Många unga tänker att de ska spara in pengar genom att inte vara med i facket, fortsätter han, men skadar du dig så står du där ensam.

Försäkringar

Via ditt medlemskap och kollektivavtalet omfattas du av ett bra försäkringsskydd.

Genom kollektivavtalet och andra försäkringslösningar har vi skapat ett extra skyddsnät för dig som medlem. Detta skydd hjälper dig att klara din ekonomi när samhällets stöd inte räcker till.

Nedan kan du läsa mer om dina medlemsförsäkringar och avtalsförsäkringar.

Länkar för dig som vill veta mer.

 

Se vilka försäkringar du har genom Folksam samt erbjudande på försäkringar som kan tecknas via medlemskapet.

Se vilka försäkringar som finns via kollektivavtalet.

Erbjudanden och rabatter

Ditt medlemskap i IF Metall ger mängder med rabatter och erbjudanden på allt från resor, friskvård och hemelektronik till teater och frisörbesök. Vi har både nationella och lokala erbjudanden.

Vissa avdelningar har lokala förmåner, som till exempel tandförsäkring, möjlighet att hyra fritidsstuga, rabatt i en sportaffärer eller andra erbjudanden.

Du som är medlem i IF Metall får ett medlemskort, IF Metall-kortet. Kortet berättigar dig till många bra rabatter och erbjudanden på produkter, resor, tjänster och mycket annat.

Läs mer om ditt medlemskort här: IF Metallkortet – IF Metall

Vill du ha mer information om IF Metall Järnbruksklubben?

Kontakta din lokala gruppordförande eller ditt huvudskyddsombud.

Kontakta oss

Stuguthyrning vid havet för våra medlemmar

Välkommen att boka sommarstuga i Vibäck semesterby.
Läs mer om stuguthyrningen

Det händer på Järnbruksklubben