Medlemsinformation

Veckobrev v.42

By 21 oktober, 2022No Comments

Tisdag till onsdag denna vecka samlades Stål- och metalls Branschforum i Avesta. Detta möte anordnas två gånger per år och deltagare från många av våra avdelningar i hela Sverige representerade sammanlagt ca 12700 medlemmar (av ca 16000 möjliga). IFMetalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkäla sammanfattade det nya Huvudavtalets ändringar i LAS (lagen om anställningsskydd) och omställningsavtalet. Mer information för den intresserade om omställningsavtalet finns på www.tsl.se men även på www.avtalat.se .
Tommy Thunberg-Bartolone, ansvarig för vårt kollektivavtal, pratade om hur TOF och Korttidsavtal kan användas vid nedgång i produktionen. Alexandar Zuza från förbundet hade en punkt om läget i företagen inom vår bransch. De flesta rapporterade att deras arbetsplatser går bra trots krisen med el och höga priser.
Vi fick även träffa och höra Per Widolf och Cristian Rimmerfeldt ge Industriarbetsgivarnas syn på det allmänna läget så här inför stundande avtalsförhandlingar. Deras medverkan är en stående punkt på Branschforumet och ger oss möjlighet samtal/diskussioner utanför förhandlingsrummet.

På torsdagen hölls ett lönebildningsseminarium, som var fullbokat (med kö av deltagare dessutom), på Outokumpu i Avesta. Där vid entrén till området hade vi nöjet att träffa välbekanta ansikten från Valsverket, som var på besök hos Outokumpu. Trevligt!
Seminariet innehöll presentationer från tre företag, som arbetat fram nya lönesystem. Spännande att höra hur de tänkt och vilka utmaningar de stött på under vägen.

Här hemma i Oxelösund har Skyddsombud kallats att delta i DNV revision på delar av verksamheten, med lite blandat utfall, dvs några anmärkningar av mindre art har delgetts SSAB.

Den 17 november genomförs en endagsutbildning för de skyddsombud, som inte gått IFMetalls BAM. Den kommer att vara på Stjärnholm och vi vill trycka på att Du som får kallelse också deltar i utbildningen.
En påminnelse till alla Skyddsombud om arbetsmiljöveckan nästa vecka. Vi finns i Fackstugan mån, ons, fre kl. 10-15! Fina priser lottas ut!

Fritidskommittén anordnar en resa till ”Food & wine” på Stockholmsmässan den 12/11 och det finns ett tjugotal platser kvar. Det går bra att kontakta någon av oss på klubben om intresse finns att åka med.

Trevlig helg!