Här har vi samlat frågor och svar om nya coronaviruset (covid-19) och hur det kan påverka dig som är medlem i IF Metall.

 

Vad händer med avtalsrörelsen nu?

Fack och arbetsgivare inom industrin har beslutat att pausa avtalsförhandlingarna och förlänga avtalen till och med den 31 oktober 2020.
Läs mer här >>>

Förskolan är stängd på grund av coronasmitta, så jag måste vara hemma med mitt barn. Mitt barn är inte sjukt. Vilken ersättning kan jag få?

Om barnet är sjukt eller är smittbärare har du rätt att vara hemma för vård av barn med tillfällig föräldrapenning (vab). Du anmäler detta som vanligt via Försäkringskassan. Det gäller också om barnet misstänks vara smittbärare, till exempel om det funnits en corona-smittad person, vuxen eller barn, på förskolan. I ett sådant fall kan du behöva ett intyg från en läkare eller sjuksköterska för att kunna få tillfällig föräldrapenning. Ring din vårdcentral eller 1177 för att få ett sådant intyg.

Men om det skulle vara så att förskolan håller stängt i förebyggande syfte kommer saken i ett annat läge. Du kan inte få tillfällig föräldrapenning (vab). Det finns heller inga tydliga regler för ledighet från arbetet. Ta kontakt med din klubb eller avdelning för att hitta en lösning i samförstånd med arbetsgivaren, eftersom det här är en unik och extraordinär situation. Här hittar du kontaktuppgifter till din avdelning

Min arbetsgivare hotar med varsel på grund av hur coronaviruset slår ekonomiskt mot företaget. Vad händer nu?

När det gäller varsel om uppsägning på grund av arbetsbrist finns bestämmelser i både kollektivavtal och lag. Dessa gäller, oavsett situationen med corona-viruset. Ta kontakt med din avdelning eller klubb för mer information om vad som gäller just där du jobbar.

Regeringen stöttar företagen på olika sätt. Bland annat genom att ta över ansvaret för sjuklön från dag 1, genom att hjälpa krisdrabbade företag att betala löner (förslaget om korttidspermittering) och genom att ge anstånd med betalning av skatter. Mer information på regeringens hemsida.

Vad innebär regeringens förslag om korttidspermittering?

Det nya förslaget om korttidspermittering som presenterades av regeringen den 16 mars innebär att krisdrabbade företag får hjälp av staten att betala ut löner. Arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen. Syftet är att rädda svenska jobb.
Läs mer här >>>

Hur blir det med IF Metalls fackliga utbildningar under våren, blir de av?

Det går inte att svara på om varje enskild utbildning kommer att bli av. Vi följer självklart Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vissa utbildningar kan bli inställda om det blir få anmälda på grund av coronaviruset eller annan anledning. När det gäller coronaviruset varierar läget i olika delar av landet. I Stockholm, där spridningen just nu är mest omfattande, kommer kurserna i huvudsak att ställas in eller genomföras digitalt. Håll kontakt med din avdelning för att få svar om du är anmäld till en utbildning.

Om du känner dig sjuk, även om du har mycket lindriga symptom, bör du inte delta i aktiviteter.

Jag ska gå på en facklig utbildning men min arbetsgivare säger att jag inte får nu, på grund av risken för coronasmitta. Får arbetsgivaren neka mig att gå på kursen?

Det här måste prövas ifrån fall till fall. Kontakta din avdelning om just ditt ärende.

Jag är orolig för att bli smittad, får jag stanna hemma från jobbet då?

Svar: Nej, om du inte är sjuk är du skyldig att gå till jobbet.

Min arbetskamrat har varit i Italien. Får hen vara på jobbet då?

Det är arbetsgivaren som bestämmer i den här frågan. Arbetsgivaren kan bestämma att arbetskamraten ska vara hemma med lön efter resan, för att hindra smittspridning.

Arbetsgivaren har börjat skicka hem folk på grund av misstänkt coronasmitta på jobbet. Jag är inte sjuk. Får jag lön ändå?

Ja, du får lön, eftersom du stått till förfogande för att arbeta. I de fall det är möjligt har du skyldighet att arbeta hemifrån.

Kan jag vägra gå hem, trots att arbetsgivaren vill skicka hem alla?

Den frågan måste lösas från fall till fall. Kontakta din klubb eller lokala avdelning i IF Metall. Här hittar du kontaktuppgifter till din avdelning

Vad innebär det slopade karensavdraget?

Regeringen har meddelat att karensavdraget slopas från 11 mars och en och en halv månad fram. Ett slopat karensavdrag innebär att du får betalt även för första sjukdagen. Vi vet ännu inte hur pengarna kommer att betalas ut, men återkommer i den frågan.

Jag har fått coronasmittan. Vad innebär det ekonomiskt?

  • Är du sjuk anmäler du det till din arbetsgivare och får sjuklön som vid vilken annan sjukdom som helst. Du kan vara hemma 14 dagar utan läkarintyg. (Vanligen gäller läkarintyg efter 7 dagar, men den bestämmelsen har regeringen tillfälligt ändrat)
  • Är du eventuellt smittbärare och fått läkarintyg om att du inte får arbeta på grund av det kan du få smittbärarpenning genom Försäkringskassan. Läs mer om det hos Försäkringskassan

Har du fler frågor om läget på jobbet?

Vänd dig till din klubb eller avdelning om du har frågor om hur du påverkas på jobbet av coronaviruset. Här finns kontaktuppgifter till din avdelning

Har du frågor om coronasmittan?