InloggningBoka släpvagn

Välkommen att boka JBKOX släpvagn!

>> Till bokningen

Försäkringar PDF Skriv ut E-postadress
Skrivet av Mikael Henriksson   
2013-01-29 11:04

 

Val av förvaltare med hjälp av pinkod i premiepensionen upphör februari 2014

Den 20 februari 2014 tar Pensionsmyndigheten bort möjligheten att byta förvaltare med hjälp av en pinkod. Efter det finns bara möjlighet att byta förvaltare med hjälp av e-legitimation, Bank-ID och blankett.

Man gör denna förändring av två skäl, det första är att väldigt många har blivit kontaktade av så kallade pensionsrådgivare och ingått ett avtal där man överlåtit sin personliga pinkod till en pensionsrådgivare. Denne rådgivare har då med hjälp av personnummer och pinkod flyttat över pensionsbehållningen till en förvaltare som denne valt ut. Oftast med ett mycket klent ekonomiskt resultat. Dessutom tar man ut en årsavgift på 200kr och uppåt för sina tjänster.

Det andra skälet är att dessa rådgivare gör så kallade massflyttar för väldigt många av sina kunder och deras pensionskapital. Det orsakar väldigt stora administrativa kostnader för Pensionsmyndigheten och därmed går mindre av våra pengar till just pensionen.

För de allra flesta av våra medlemmar som överlåtit till en pensionsrådgivare att sköta detta är det en mycket dålig affär. Det är viktigt att man i god tid innan årsskiftet säger upp sitt avtal med en sådan rådgivare för att slippa avgiften för nästa år.

De allra flesta bolag kommer försöka se till att kunderna blir kvar på något sätt för möjligheten att byta förvaltare med hjälp av blankett kommer finnas kvar.

Till och med Pensionsmyndigheten säger att det oftast är en bättre affär att välja själv än att betala ett företag som väljer eller att betala för att få råd.

IF Metall förbundet har sedan många år ett mycket bra samarbete med Folksam dit vi kan hänvisa våra medlemmar för hjälp med att byta pensionsförvaltare. Där kan man också få en kvalificerad information om just premiepensionen samt övriga pensioner som till exempel avtalspension och LP utan extra kostnad. Järnbruksklubben har Folksams certifierade rådgivare Leif E Andersson på plats i Oxelösund 2g/vecka. 
För att boka tid med Leif ringer du 076-7622045.

 

Senast uppdaterad 2014-01-09 08:29